Wordt de suikertaks al doorgerekend aan de consument?

Colruyt en Delhaize hebben redelijk plichtsgetrouw hun prijzen aangepast en laten de consument meestal betalen voor de accijnsverhoging die door de regering zijn opgelegd om het gebruik van suikerhoudende dranken te ontmoedigen. Bij de andere retailers – Carrefour en Albert Heijn – betaalt de consument vandaag (nog) niets extra voor zijn frisdrank.

(bron: data-insight-provider Daltix)

 

Vanaf januari worden extra accijnzen geheven op dranken met toegevoegde suikers (ook suikervervangers). Frisdranken, bepaalde thees, siropen zouden duurder moeten worden om de consument aan te zetten minder van deze dranken te benutten. Dit kadert in de strijd voor een gezondere levensstijl. De extra accijnzen variëren van 1 cent voor een blik van 25cl tot 8 cent voor een PET fles van 1,5l.

Het was afwachten of de retailers deze taks zouden doorrekenen aan de klant of zelf minder marge nemen. En hoe snel die aanpassingen zouden gebeuren.

 

Daltix (wwww.daltix.com)heeft de categorie van frisdranken geanalyseerd op 2, 3 en 4 januari 2018 en kwam tot volgende vaststellingen:

  • Colruyt volgt de redenering van de regering en heeft als eerste retailer de extra accijnzen in de consumentenprijzen verrekend: al op 2 januari verschenen een aantal aangepaste prijzen, op 3 en 4 januari volgde het grootste gedeelte van de aanpassingen. Opvallend: de meeste prijzen van de huismerken Boni en Everyday bleven onveranderd: minder dan 1/3 van die producten werden duurder waardoor de prijsgap met de A-merken vergroot. Een paar populaire producten zoals Coca Cola Zero en Regular in PET werden ook niet in prijs verhoogd. En het hippe Fever-Tree ontsnapte ook aan de prijsverhoging. Al bij al werden ruim 65% van de producten in prijs verhoogd omwille van de extra accijnzen.
  • Delhaize voerde de prijsverhoging later in (vastgesteld op 4 januari) maar doet meer aanpassingen dan Colruyt: ruim 80% van hun frisdrankenassortiment werd in prijs verhoogd. Opvallend: de prijzen van het huismerk Delhaize bleven ongewijzigd. Hun goedkoopste merk 365 paste wèl zijn prijzen aan.
  • Carrefour en Albert Heijn hebben nog geen prijsverhoging doorgevoerd. Is het strategie of neemt het gewoon teveel tijd in de post-eindejaarsperiode?

 

Het wel of niet doorrekenen van de accijnzen aan de consument kan een impact hebben op concurrentiepositie van de retailers. De mogelijkheid om dagdagelijks de consumentenprijzen op te volgen, helpt in ieder geval om zicht krijgen, controle te houden en eventueel noodzakelijke maatregelen te treffen.

Daltix volgt in real-time alle prijzen bij de retailers op en verstrekt op een gestructureerde en accurate manier prijs (ook promotie en assortiment) informatie op winkel, categorie of product niveau. Wens je meer gedetailleerde informatie over de frisdranken categorie of over een andere categorie, contacteer info@daltix.com. Daltix neemt contact binnen de 24h.